Цимент и технология на производство

Видове цимент

Тъй като цимента е деликатен материал, валежите и високата влажност могат да повлияят неблагоприятно на състоянието му, вакуумната опаковка на торбичките е надеждна защита срещу влага. В такава опаковка може да остане суха за дълго време.

Bean run е по-икономичен от малки опаковки. При продажба на цимент се спазва и правило като: „Колкото по-голям е контейнерът, толкова по-евтин е продуктът“.

Друго нещо е, че едо отворено бягане на боб трябва да се отработи бързо. Ако това не успее, тогава е по-добре да закупите цимент в традиционни 50-килограмови чували.

Във всеки случай, преди да купите цимент, трябва да обърнете внимание на опаковката. Трябва да съдържа името на производителя, неговото лого, телефонен номер за връзка и юридически адрес. Освен това на всеки контейнер трябва да бъдат написани марката цимент, баркодът и GOST.

Цимента в строителството – класове

В строителството се използва портланд цимент от две основни марки: ШПЦ400 DO20 и ПЦ500 DO. Нека да разберем какъв вид цимент е необходим за изграждането на малка къща или вила.

Клас 400 се използва за производство на бетон от ниски и средни класове, за производство на фундаментни блокове, шлака, замазки и разтвор за зидария.

Марка 500 се използва за изграждане на хидравлични конструкции, сглобяеми стоманобетонни конструкции, при производството на клетъчен бетон, етернитово-циментови изделия, както и в пътното строителство. Освен това 500-тата марка цимент е предназначена за зимни бетонови работи.

Както можете да разберете, използването на скъпа марка от 500 в индивидуално строителство не е излишен допълнителен разход. Разбира се, ако няма нужда да се намали времето за втвърдяване на бетона с няколко часа.

Повечето фабрики опаковат цимента клас 400 в чували от 50 кг. В допълнение към списъка с необходимите маркировки, за които писахме по-горе, на торбите можете да видите рецептата, която се използва за приготвяне на различни разтвори и бетони.

Необходимо е да се знае: Технология на производство на портланд цимента. Суровината, която отива за производството на цимент, е зеленикаво-жълт варовик. След извличането му се извършва сушене и първоначално смилане. Ако се предполага, че се въвеждат добавки в технологията, това се случва на този етап.

Вторият етап от производството на цимента е изгарянето на варовик до състояние на синтероване (клинкер). След което отново се смила.

На последния етап към смления клинкер се добавят активни минерални добавки и варовик. Смесената смес е готовият цимент.