Произходът на вино Мадейра и неговата история

Произходът на вино Мадейра и неговата история

Произходът на вино Медейра и неговото име се създава, когато италианските моряци през IV век, а след това и португалците през XV век, независимо откриват остров, разположен в Атлантическия океан северозападно от африканския бряг, те биват поразени от буйната зелена растителност, покрила цялата островна повърхност. Този горист остров, наречен Мадейра (на португалски Мадейра, на испански Мадера – гора, дърво). Скоро обаче част от дивите гори отстъпва от място на култивирани насаждения от захарна тръстика от Сицилия и лозата на Малвазия, които под прякото ръководство на принц Хенри Навигатор биват докарани от Крит.

И вече през 16 век, в пиесата на Шекспир „Хенри IV“, Пейн твърди, че Фалстаф продал душата си на дявола в Разпети петък „за халба вино Мадейра и крак на студена капона“. А херцогът на Кларънс, затворен в Кулата, избирайки метода си за екзекуция, предпочел да бъде удавен в бъчва с Малвазия.

Център на лозарството и винопроизводството е град Фуншал. Климатът на острова е благоприятен за отглеждане на грозде. Има постоянна температура през цялата година (температурната разлика между сезоните не надвишава 5 ° C). Минималната температура от 10 ° C се наблюдава през януари и февруари, а максималната температура от 29,4 ° C е през август и септември. Годишните валежи са 638-750 мм; валежите падат равномерно през цялата година. Най-дъждовното време е от октомври до януари, а най-сухите месеци са юли и август. Почвите на острова са с вулканичен произход.

Вината от този тип се отличават с голяма сила, ниско съдържание на захар и плътен букет от вкусове. Мадейра получава името си от остров Мадейра в Португалия, където отдавна се произвеждат вина, както разбрахме вече, благодарение на благоприятните природни условия за отглеждане на грозде там.

Първата Медейра

Първата Медейра в Русия е получена през 1901г. Мадейра Масандра, която спечелила 10 златни и 5 сребърни медала и се счита за най-добра в страната им. Реколта от 1937 г. се счита за стандарт на руската Мадейра.

Характерна особеност на приготвянето на вино Мадейра е отлежаването в непълни дъбови бъчви на открито слънце за 2-3 сезона. Друга особеност е, че пълната ферментация протича при наличие на целулоза. Общият период на стареене е най-малко 5 години. Виното се произвежда от сортове грозде Sersial и Verdello. Виното има нежен аромат на червени люти ядки и леки карамелни тонове. Виното има 3-4% захар и 19-20% алкохол.

Вашият коментар